تحقیق درباره اهميت جهاد و دفاع در اسلام
↓↓ لینک دانلود و خرید پایین توضیحات ↓↓
فرمت فایل: word
(قابل ویرایش و آماده پرینت)
تعداد صفحات:10
قسمتی از متن فایل دانلودی:
»جهاد« از ريشه »جَهْد يا جُهد« به معناى مشقّت و زحمت و نيز توان و طاقت است،و »جهاد« و »مجاهده« يعنى به كار بستن توان در ستيز يا دفع دشمن.
معناى اصطلاحى جهاد، عبارت است از: نثار جان، مال و توان در راه اعتلاى اسلام و برپا داشتن شعارهاى ايمان.
اهميت جهاد و دفاع در اسلام با نگاهى به فلسفه تشريع آن، روشن مىشود؛ زيرا اهميت هر چيزى به فلسفه وجودى آن و نقش كاربردىاش بستگى دارد.
توضيح آنكه اهميت جهاد و دفاع، از آنجا ناشى مىشود كه همه موجودات زنده، اعم ازانسان و غير انسان به حكم فطرت و عقل، براى بقا و ادامهحياتنيازمندرفعموانع و دفعدشمن خويشاند؛ زيرا جهان ماده، صحنه تنازع بقا و كشمكش مىباشد و هر موجودزندهاى مىكوشد تا از حق فطرى زنده ماندن دفاع كند وبهاصطلاحبهقانونفطرىوذاتى»جلب منفعت« و »دفع ضرر« عمل نمايد و مزاحمان را از خود دفع كند.
از آنجا كه اسلام، دين عقل و فطرت است، به اين نياز فطرى و عقلى بشر نيز توجه لازممبذول داشته و ضمن تأييد اين نياز فطرى و حكم عقلى، بر ضرورت و اهميت آن تأكيدورزيده است.
بدين جهت قرآن كريم در آيه زير بر ضرورت آمادگى كامل براىدفاعهمهجانبهتأكيدورزيده، مىفرمايد:
»وَ اَعِدُّوا لَهُمْ مَااسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ وَ مِنْ رِباطِ الْخَيْلِ تُرْهِبُونَ بِه عَدُوَّ اللّهِ وَ عَدُوَّكُمْ وَ آخَرينَ مِنْدُونِهِمْ لا تَعْلَمُونَهُمُ اللّهُ يَعْلَمُهُمْ…« (انفال: 60)
هر نيرويى كه در توان داريد براى مقابله با آنها (دشمنان) آماده سازيد! و (همچنين) اسبهاىورزيده (براى ميدان نبرد) تا بهوسيله آن، دشمن خدا و دشمن خويش را بترسانيد (و همچنين) گروهديگرى غير از اينها را كه شما نمىشناسيد و خدا آنها را مىشناسد.
همچنين اهميت جهاد و دفاع در اسلام، از اهداف بسيار بلند و ارزشمندى كه اسلامدارد، نيز سرچشمه مىگيرد؛ زيرا اسلام به عنوان كاملترين مكتب، داعيه رستگارى انسانهاو رهايى آنها از شرك، كفر، ظلم و فساد و تباهى را دارد. اينها اهدافى است كه تحققشهزينه سنگينى را مىطلبد؛ زيرا طاغوتها و مستكبران سد راه مىشوند و جنگ و خونريزىبه راه مىاندازند تا بتوانند به همان شيوه استعمارى و استكبارىشان ادامه دهند و بهبهرهكشى، استثمار و استعمار ملل مستضعف بپردازند.
گواه روشن صدق ادعاى ما، تحميل بيش از هشتاد جنگ عليه پيامبر(ص) و حكومتاسلامىاش در طول دهسال و نيز اجراى انواع و اقسام توطئه براندازى عليه نظام نوپاى»جمهورى اسلامى ايران« به ويژه تحميل جنگ هشت ساله عليه آن، در اين دوران،مىباشد.
جهت سومى كه بر اهميت جهاد و دفاعدراسلامدلالتمىكند،آثاروبركاتىاستكه برآن استوار است و نيز پيامدهاى ناگوار و تلخى كه بر ترك آن مترتب مىگردد. از جملهآثار خوب دنيوى جهاد و دفاع در اسلام، كه در قرآن و سخنان پيشوايان معصوم(ع) به آناشاره شده، عزّت و سرافرازى در برابر دشمن، امنيت و آرامش جامعه، شادابى و نشاطو حيات پرتحرك اجتماعى، تقويت روحيه خودكفايى، تكيه و اعتماد بر توان نيروهاىخودى، شناخت دوست از دشمن و در نهايت پيروزى بر دشمنان است. نيز جهاد ازجنبهاخروى و معنوى، موجب كسب رضاى الهى، استجابتدعا،گشودهشدندرهاىرحمتالهى، بخشش گناهان، نجات از عذاب الهى، ورود به بهشت و رسيدن به مقام قرب الهىو غير آن مىگردد.
برخى از آثار و پيامدهاى ناگوار ترك دفاع و جهاد در اسلام، انهدام پايگاههاى توحيد وخداپرستى، گرفتارى به خوارى و ذلت، از ميان رفتن هويت دينى و ملى، عزت و آبرو وشخصيتانسانى،كاستىايمان،محروميتازرحمتوعناياتخداوندى،رواجباطلوفساد و منكرات، محروميت از عدل و انصاف و از همه مهمتر، كيفر سختالهىدرسراىباقى و افتادن در آتش دوزخ مىباشد.
ابعاد و انواع دفاع
جهاد و دفاع حد و مرزى نمىشناسد و به تناسب نوع تهاجم و عرصه تاخت و تازدشمن، متفاوت مىشود و به همين دليل داراى ابعاد و انواع مختلفى مىباشد؛ ولى دريك تقسيمبندى كلى مىتوان جهاد و دفاع را به دو قسم: دفاع شخصى و دفاع از آرمانهاو عقايد دينى – اسلامى، تقسيم كرد.
چرا كه گاه دشمن، حريم شخصى انسان را مورد تعرض و تهاجم قرار مىدهد، كه انساننيز بايد در برابر متجاوزان به حريم و حقوق خود و وابستگانش به دفاع برخيزد و از جان،مال، آبرو و ناموس خود و بستگانش دفاع كند.
و….
دیدگاهتان را بنویسید